نحوه وصول چک صیادی
با گذشت زمان و پیشرفت جوامع، حجم معاملات هرروز بیشتر میشود و استفاده از چک برای انجام معاملات روزبهروز بیشتر میشود. چکهای صیادی نوع جدیدی از چک هستند. ظاهر، نحوه صدور و حتی نحوه وصول چک صیادی با چکهای قدیمی متفاوت است.
چک صیادی چیست؟
بهدلیل راحتی بیشتر در استفاده، چک پرمصرفترین سند مالی برای معاملات بهحساب میآید. زمانیکه صدور دستهچک توسط شعب بانکها انجام میشد، افراد بسیاری دستهچک دریافت میکردند که توانایی پرداخت چک در زمان مقررشده را نداشتند. بههمین دلیل تعداد چکهای برگشتی بسیار بالا رفت و افراد بسیاری راهی زندان شدند.
به دلیل وجود این مشکلات، بانک مرکزی در سال 96 سامانه صدور یکپارچه چک، یعنی صیاد را راهاندازی کرد. از این تاریخ به بعد صدور دستهچک تنها از طریق همین سامانه و با نظارت مستقیم بانک مرکزی انجام میشود. چکهای صادرشده از طریق سامانه صیاد، چک صیادی نامیده شد.
استعلام چک صیادی
روشهای مختلفی برای استعلام چک صیادی وجود دارند تا از وصول چک صیادی اطمینان حاصل کنید. کد 16 رقمی بالای چک به شما این امکان را میدهد تا سابقه شخص صادرکننده چک را مورد بررسی قرار دهید. برای اینکار، وارد سایت بانک مرکزی، قسمت استعلام وضعیت اعتبار چک صیادی شوید و این شناسه 16 رقمی را وارد کنید. از این طریق اطلاعات کاملی از موجودی صادرکننده چک دریافت خواهید کرد.
تفاوت چک صیادی با چک قدیمی از نظر لزوم ثبت در سامانه
تفاوت اصلی بین چک صیادی و چک قدیمی در لزوم ثبت در سامانه محسوب میشود. چک صیادی نوعی چک الکترونیکی است که بهصورت دیجیتال در سامانههای مربوطه ثبت میشود. هنگام صدور چک صیادی، اطلاعات مربوط به پرداختکننده، دریافتکننده، مبلغ و تاریخ پرداخت بهصورت الکترونیک ثبت و ذخیره میشود.
امضای دارنده حساب بر روی چک نقش خود را از دست میدهد و بهجای آن، گذرواژه الکترونیک بانک بر روی چک قید میشود. در حالیکه چك قديمي نسخه فيزيكال (ورق) دارد كه با دست نوشته شده است و بهعنوان سندی برای تسویهحسابها استفاده میشود.
وصول چکهای صیادی و چکهای قدیمی
بهطور کل چهار روش برای شکایت از چک برگشتی وجود دارد:
- طرح دعوای حقوقی
- شکایت کیفری
- اجرای چک از طریق ثبت
- اجرای مستقیم چک
3 روش اول برای هر 2 نوع چک، قدیمی و صیادی، قابل اجرا است. توصیه میشود برای انتخاب بهترین راه شکایت و وصول چک خود با مشاوره حقوقی یا وکیل کیفری مشورت کنید. اما این را هم در نظر داشته باشید که اجرای مستقیم چک فقط برای وصول چک صیادی قابل اجرا خواهد بود.
در پاسخ به این سوال که “مشاوره حقوقی چیست؟” میتوان گفت که مشاوره حقوقی به معنای ارائه راهنمایی و مشاوره در قبال مسائل قانونی خواهد بود. وقتی شما نیاز به راهنمایی در زمینه چک یا هر موضوع حقوقی دیگری دارید، مشاور حقوقی به شما کمک میکند.
وصول چکهای صیادی در مبدا
وصول چک صیادی در مبدا به معنای دریافت چک صیادی (یا چک حواله) در مکانی خواهد بود که این چک صادر شده است یا مبدا (اصلی) آن قرار دارد. یعنی شما چک صیادی را به بانک یا نهاد مالی مربوطه در مکان صدور ارائه میدهید و پس از تایید و صدور وجه نقد مطابق با رقم چک، به شما پرداخت میشود.
چگونگی وصول چکهای صیادی
بهموجب ماده 23 قانون جدید صدور چک، دارنده چک صیاد این حق را دارد که از دادگاه درخواست صدور اجراییه برای دریافت مبلغ چک و حقالوکاله وکیل چک برگشتی را داشته باشد. در صورت احراز شرایط، بدون تشکیل جلسه دادرسی، دادگاه اجراییه را صادر میکند. دارنده چک با در دست داشتن این اجراییه به واحد اجرای دادگاه میرود تا طلب خود را وصول کند.
بهدلیل عدم موجودی کافی در حساب صاحب چک یا شناسایی تقلب، میتوان درخواست گواهی عدم پرداخت چک کرد. این گواهی به معنای یک سند رسمی است که توسط بانک یا موسسه مالی صادر میشود و نشان میدهد که چکی که شما ارائه کردهاید، قابلیت پرداخت ندارد. این گواهی به صاحب چک (دریافتکننده) ارائه میشود تا بتواند با استناد به آن اقدامات قانونی جهت وصول چک را آغاز کند.
وصول چک صیادی بینبانکی
چک بین بانکی یا چک رمزدار به درخواست صاحب حساب برای بانکهای دیگر صادر میشود. مبلغ این چک بهحساب بانکی دریافتکننده حواله خواهد شد. برای وصول چک صیادی بین بانکی نیز باید شعبه بانکی مقصد را مشخص کنید. در نظر داشته باشید که برای انتقال وجه بین دو بانک مبلغی دریافت میشود.
جمعبندی چک صیادی
چک صیادی، نوع جدیدی از چک محسوب میشود که با نظارت مستقیم بانک مرکزی و با ثبت در سامانه صیاد قابلاستفاده است. ویژگیهای چک صیادی این امکان را بهوجود میآورد تا نسبت به چکهای قدیمی از امنیت بیشتری برخوردار باشد. بهطور کل وصول چک صیادی از روشهای راحتتری انجام میشود.
0 comments