تهاتر چیست؟
هنگامی که شخصی به منظور انجام کاری برای فرد دیگری متعهد میشود، باید آن را در زمان مقرر انجام دهد. در غیر اینصورت امکان شکایت برای فرد مقابل محفوظ خواهد بود. با اینحال، قانون شرایطی را پیشبینی کرده است که بر اساس آن تعهد بین دو طرف از بین میرود. به اینگونه شرایط خاص اسباب سقوط تعهد گفته میشود و یکی از آنها تهاتر محسوب میشود. اما تهاتر چیست؟ چه شرایط و احکام خاصی دارد؟
تهاتر چیست؟
در ابتدا باید بدانیم تهاتر چیست؟ تهاتر در لغت بهمعنای تبادل کالا و برابر شدن است. در اصطلاحات فقهی و حقوقی نیز به سقوط تعهدات بهدلیل وجود بدهی بین طرفین معامله اشاره دارد. قوانین مدنی نیز تهاتر را یکی از عوامل سقوط تعهدات معرفی کردهاند، بهطوریکه در نتیجه آن تعهد متقابل بین طلبکار و دیگری باطل میشود.
بهطور کلی معنی تهاتر در قانون، سقوط تعهدات بین دو طرف مطابق با قوانین و مقررات حقوقی منظور میشود. مثلا در یک قرارداد خرید و فروش، اگر فروشنده نمیتواند کالا را تحویل دهد و خریدار هم توانایی پرداخت هزینه را ندارد، تعهدات متقابل بین این دو طرف از بین میرود و تهاتر رخ میدهد.
گروه وکلای دادرسانی | 02188642409
مشاوره با وکلای حقوقی مجرب
تهاتر ملک چیست؟
معاملات ملک در بازار امروز از راههای متنوعی انجام میگیرند و تهاتر ملک نیز یکی از این روشها است. در پاسخ به سوال تهاتر چیست؟ باید گفت که این تهاتر بهطور عامیانه با عنوان معامله پایاپای شناخته میشود که به معنای معاوضه یک ملک با ملک دیگر خواهد بود.
در این نوع معاوضه، دو طرف باید بادقت اقدام کنند تا هیچ یک از آنها با انجام معاوضه زمین یا ملک خود دچار ضرر و زیان نشوند و معامله به نفع هر دو طرف باشد. مهمترین بخش در تهاتر ملک تعیین ارزش مالی دارایی دو طرف معامله است.
در این مواقع باید یک کارشناس بیطرف و منصف ارزش دارایی دو طرف را تعیین کند. با اینحال در اکثر موارد، تهاتر ملک زمانی انجام میشود که طرفین داراییها ارزش مالی یکسان یا نزدیک به یکدیگر داشته باشند. البته، اگر این شرایط برقرار نباشد، همچنان میتواند معاوضه ملک انجام گیرد، ولی در اینصورت پرداخت تفاوت ارزش مالی داراییها ضرورت دارد.
مزایای تهاتر ملک
اما مزایای تهاتر چیست؟ یکی از مزایای اصلی انجام تهاتر در معامله ملک، افزایش سرعت در انجام کار محسوب میشود. در این روش به سادگی و بدوننیاز به فروش ملک معامله صورت میگیرد. طرفین معامله ملکهای موردنظر خود را انتخاب میکنند و پس از توافق و تفاهم معامله را انجام میدهند.
با استفاده از تهاتر ملک، ریسک خرید و فروش کاهش مییابد. زیرا در بازار املاک ایران که بسیار نوسانی است، گاهی شاید فرد در فاصله زمانی بین یافتن یک ملک مناسب برای خرید و انجام معامله، با افزایش قیمت در بازار مواجه شود و ارزش پول نقد او کاهش یابد.
بنابراین با انجام تهاتر و به کمک یک وکیل ملکی خبره این ریسک کاهش مییابد و فرد تحتتاثیر تورم قرار نمیگیرد. علاوهبراین، در پروژههای بزرگ سازندگان شاید برای ادامه ساخت به مصالح ساختمانی نیاز پیدا کنند و نقدینگی کافی برای تامین آن را نداشته باشند. در این صورت، با استفاده از تهاتر، امکان تامین مصالح ساختمانی فراهم میشود.
با استفاده از تهاتر، دو طرف بهراحتی با یکدیگر به توافق میرسند و از مشکلات ناشی از واسطهگری جلوگیری میشود. از همینرو برای جلوگیری از هر نوع مشکل احتمالی بهتر است که معاملات با قرارداد قانونی و زیرنظر بهترین وکیل ملکی انجام شود.
خدمات وکالتی گروه وکلای دادرسانی
انواع تهاتر
آیا میدانید انواع تهاتر چیست؟ بر اساس قوانین کشور، انواع تهاتر به سه دسته زیر تقسیم میشود:
تهاتر قهری
طبق ماده 295 قانون مدنی، تهاتر قهری بدون رضایت طرفین و بر اساس قوانین حاصل میشود. بنابراین در این مدل تهاتر رضایت دو طرف تاثیری ندارد و رخداد آن تعهد بین دو طرف را از بین میبرد. با اینحال اگر طرفین نسبت به این شرایط معترض باشند، میتوانند با کمک وکیل پایه یک دادگستری شکایت خود را در مراجع قضایی ثبت کنند. سپس در اینصورت تهاتر نوع قهری به تهاتر قضایی تبدیل میشود.
شرایط تهاتر قهری چیست؟
با اینحال برای ایجاد این تهاتر باید شرایط زیر فراهم شود:
- دو طرف در برابر یکدیگر طلبکار و بدهکار باشند.
- جنس مشابه دو دین
- یکسان بودن زمان اجرای تعهد
- مکان پرداخت دو دین یکسان باشد.
- آزادی هر دو دین و نبودن مانع برای تحقق تهاتر
- قابل استماع بودن دعوی دو طرف یعنی دین یکی از طرفین مشمول مرور زمان نشده باشد.
تهاتر قراردادی
اگر شرایط تهاترکردن قهری وجود نداشته باشد، دو طرف میتوانند برای رفع تعهد به واسطه تهاتر با یکدیگر توافق کنند. با اینحال اگر دو تعهد از نظر جنس با هم متفاوت باشند، آنها با استفاده از تهاتر قراردادی تعهد خود در برابر یکدیگر را از بین میبرند.
تهاتر قضایی
تهاتر نوع قضایی پس از بررسی در دادگاه و با رای قاضی ثابت میشود. این موضوع برای زمانی است که در اصل و میزان دین و شرایط تهاتر اختلاف نظر وجود داشته باشد. در اینگونه موارد برای اینکه بدانید مشاوره حقوقی چیست؟ به شما توصیه میشود از کارشناسان این حوزه مشاوره حقوقی بگیرید.
جمعبندی
در پاسخ به سوال تهاتر چیست؟ باید بگوییم که معنی تهاتر در قانون ساقطشدن تعهد دو طرف نسبت به یکدیگر است.تهاتر نیز به سه نوع قهری، قراردادی و قضایی تقسیم میشود. در نهایت شما برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره در خصوص تهاتر میتوانید به موسسات حقوقی معتبر مراجعه کنید.
0 comments