11
جولای

دادخواست چیست؟

دادخواست چیست و تنظیم آن به چه صورت است؟ دادخواست که از کلمه دادخواهی برگرفته شده است. به معنای عدالت خواهی و حق جویی می‌باشد. اشخاص برای ثبت شکایات و به منظور رسیدگی به این شکایات از سوی مراجع قضایی بایستی موضوع را در قالب دادخواست به مراجع قضایی ارائه نمایند.

فرم هایی در سیستم قضایی ایران به صورت رسمی برای این امر در نظر گرفته شده اند. برای ثبت دعاوی حقوقی حتما باید از برگه های تعیین شده به منظور ثبت دادخواست استفاده شود ولی در دعاوی کیفری الزامی در این رابطه وجود ندارد و شکایات کیفری قابلیت ثبت در فرم های غیر رسمی را نیز دارند.

 

ماده قانون مدنی دادخواست

 

ماده 48 قانون آیین دادرسی مدنی شروع رسیدگی به دعاوی حقوقی در دادگاه را نیازمند ارائه دادخواست دانسته است. برگه دادخواست به دفتر دادگاه صالح یا در صورت تعدد شعب به دفتر شعبه اول تسلیم می شود. امروزه برای سهولت امر، صرفه جویی در وقت و هزینه و جلوگیری از مراجعه حضوری اشخاص، دادخواست در سامانه رسمی قوه قضاییه به نام سامانه ثنا ثبت می‌گردد، که در ادامه به نحوه ثبت نام در سامانه ثنا و نحوه پیگیری دادخواست در سامانه ثنا خواهیم پرداخت.

در تنظیم دادخواست چه ضوابطی باید رعایت گردد؟

 

شرایط تنظیم دادخواست در ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی به شرح زیر بیان شده است:

1) به زبان فارسی و در برگه های مخصوص تنظیم شود.

2) نام و نام خانوادگی، نام پدر، اقامتگاه، سن و در صورت امکان شغل خواهان. اگر دادخواست از جانب وکیل تنظیم می شود، مشخصات وکیل نیز باید درج شود.

3) نام و نام خانوادگی، محل اقامت و شغل خوانده.

4) بیان درخواست (خواسته) و ارزش مالی آن، مگر آنکه تعیین ارزش مالی ممکن نباشد یا خواسته مالی نباشد.

5) بیان روشن و واضح تعهدات و دلایلی که خواهان خود را مستحق ارائه دادخواست می داند.

6) درخواست خواهان از دادگاه.

7) ضمیمه نمودن اسناد و مدارک مستدل خواهان به منظور اثبات مقصود به دادگاه. مستندات به ترتیب و دقیق نوشته شوند و اگر دلیل گواهی شاهد باشد، بیان اسامی و مشخصات و محل اقامت شاهدان ضروری است.

8) امضای خواهان و در صورت ناتوانی از امضا، اثر انگشت وی الزامی است.

چنانچه خواهان شخص حقوقی، ولی، قیم، متولی یا مدیریت شرکت باشد، بایستی عنوان شخص در دادخواست ذکر شود.

دادخواست چیست؟

 

اگر بندهای 3،4،5،6،7 ماده مذکور رعایت نشود، دادخواست از سوی دفتر دادگاه پذیرفته می‌شود ولی برای به جریان افتادن پرونده و رسیدگی به آن، ایرادات موجود در بندهای مذکور بایستی برطرف شوند.

تنظیم دادخواست اهمیت خاصی در روند رسیدگی دارند. تنظیم دادخواست بایستی با نهایت دقت و توجه به جزئیات صورت گیرد و تمامی مدارک و اسناد مستدل در پرونده همراه با دادخواست به مراجع قضایی ارائه شوند. دریافت مشاوره حقوقی از وکیل متخصص در زمینه چگونگی تنظیم دادخواست و نحوه پیگیری آن در ادامه روند پرونده تاثیر بسزایی خواهد داشت.

 

دادخواست چیست؟

 

مطالب مرتبط:

♦ خدمات وکالتی گروه وکلای دادرسانی

 

 

کارشناسان حقوقی

تفاوت درخواست و دادخواست

 

 

همان طور که پیش تر به آن پرداختیم، دادخواست برگه ای رسمی است که مطابق قوانین تنظیم شده و حاوی بخش های مختلفی برای درج مطالبات خواهان می باشد. دادخواست باید براساس قانون و در برگه های معین رسمی تنظیم شود تا دارای اثر قانونی باشد. دادخواست روشی است که در آن خواهان مطالبات خود را به دادگاه اعلام می نماید تا دادگاه رسیدگی کند. اما درخواست نیاز به تنظیم در برگه های رسمی ندارد و در بسیاری از موارد مطالبات قانونی به صورت درخواست ارائه می شوند.

مطابق ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی، تنها راهی که دادگاه قادر به آغاز رسیدگی به پرونده ای می گردد، درخواست شخص یا اشخاص دارای نفع، وکیل خواهان، قائم مقام شخص، یا نماینده قانونی وی برای رسیدگی به موضوع است.

برخی درخواست ها در قالب دادخواست به دادگاه تسلیم می شوند و همه دادخواست ها به نوعی درخواست هستند اما همه درخواست ها، دادخواست نیستند.

به طور کلی هر شخصی که به سیستم قضایی مراجعه می نماید، در ابتدا درخواستی دارد، در برخی موارد با صرف بیان درخواست یا نوشتن در هر فرمی، موضوع در مرجع قضایی مورد رسیدگی قرار می گیرد، لیکن در مواردی درخواست به منظور رسیدگی باید در قالب فرم های رسمی دادگاه به نام دادخواست نوشته و تسلیم دادگاه گردد.

دادخواست چیست؟

نحوه ثبت نام در سامانه ثنا

 

سامانه ثنا به منظور تسهیل ثبت و پیگیری شکایات در نظر گرفته شده است. برای ثبت نام در سامانه ثنا بایستی به شرح زیر عمل نمود.

الف) ورود به سایت ثنا: به نشانی اینترنتی sana.adliran.ir مراجعه و از سمت راست صفحه گزینه ثبت نام بر خط را انتخاب نمایید. مشخصات درخواستی در سامانه را مرحله به مرحله و به صورت دقیق وارد نمایید.

علاوه بر ثبت نام آنلاین در سامانه ثنا، اشخاص با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و همراه داشتن مدارک شناسایی نیز قادر به ثبت نام در سامانه ثنا خواهند بود.

ب) پس از ثبت نام، اشخاص باید برای احراز هویت اقدام نمایند. احراز هویت نیز به دو صورت انجام می شود. روش اول با مراجعه به سامانه ثنا و روش دوم با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی صورت می گیرد.

پ) پس از اتمام مراحل مذکور، اشخاص قادر به ثبت دادخواست و شکایات در سامانه ثنا خواهند بود.

 

دادخواست چیست - سامانه ثنا

 

مطالب مفید مشاوره حقوقی:

 

 

نحوه پیگیری دادخواست در سامانه ثنا

 

پس از ثبت دادخواست، خواهان برای اطلاع از پیگیری شکایت می تواند به سامانه ثنا مراجعه نماید. کسب اطلاع از نحوه رسیدگی و روند آن برای طرفین دعوا مهم و حیاتی است و طرفین حق دارند تا این اطلاعات را به صورت جامع و دقیق کسب نمایند.

سامانه ثنا نیز با این هدف تعبیه شده است که از مراجعه حضوری به مراجع قضایی جلوگیری نماید. در عین حال بتواند در کوتاهترین زمان نیاز کاربران را برطرف سازد.

برای پیگیری دادخواست، پس از جستجوی سامانه ثنا، در قسمت سمت راست بالای صفحه گزینه ” اطلاع رسانی برای اشخاص” را انتخاب نمایید و سپس با وارد نمودن شماره ملی به عنوان نام کاربری و رمز شخصی به عنوان رمز عبور وارد سامانه شوید.  در این مرحله یک رمز عبور موقت برای تلفن همراه شخص ارسال می شود، رمز را وارد نمایید. پس از انجام امور فوق، با وارد نمودن شماره پرونده و کد ملی اشخاص قادر به مشاهده وضعیت دادخواست ثبت شده در سامانه ثنا خواهند بود.