نفقه چیست؟
نفقه چیست؟ و نحوه مطالبه نفقه چه صورتی است؟ نفقه جزء حقوق و تکالیفی است که زوج در برابر زوجه برعهده دارد. ماده 1107 قانون مدنی نفقه – alimoney را شامل موارد زیر می داند. خانه، لباس، غذا و وسایل خانه که به صورت متعارف در زندگی روزمره زن وجود داشته و زوجه به این موضوعات عادت دارد. همچنین در صورتیکه زن به داشتن خدمتکار عادت دارد و یا به دلیل مریضی یا مشکلات جسمی نیاز به خدمتکار دارد، داشتن خدمه نیز جز موارد پرداخت نفقه به حساب می آید.
نفقه چیست؟
تفاوت نفقه در عقد دائم و عقد موقت
براساس ماده 1106 قانون مدنی در عقد دائم که بدون مدت و به نحوی ابدی است و در سند ازدواج دائمی درج می شود، فراهم کردن نفقه و پرداخت آن به عهده مرد میباشد. اما در عقد موقت مرد تکلیفی برای پرداخت نفقه و فراهم آوردن آن ندارد. چنانچه در عقد موقت پرداخت نفقه از سوی زوجه شرط شده باشد یا عقد موقت بر مبنای پرداخت نفقه جاری شده باشد، زوج موظف به پرداخت نفقه می شود. به غیر از مسئله نفقه در دیگر موضوعات از جمله مهریه تفاوتی میان عقد دائم و موقت وجود ندارد.
پرداخت نفقه
تمکین زن چه تاثیری در پرداخت نفقه دارد؟
تمکین به معنای انجام وظایف، تکالیف زوجه در زندگی متاهلی و سکونت در منزل مشترک است. زوجه در صورت ایفای وظایف و تمکین در رابطه با زوج می تواند برای دریافت نفقه اقدام نماید. مطابق ماده 1108 قانون مدنی زوجه در صورتی مستحق دریافت نفقه می باشد که تمکین نماید. عدم تمکین در شرایطی مانند وجود دلیل مشروع برای تمکین نکردن، زوجه را مستحق دریافت نفقه می نماید. در غیر اینصورت و نشوز زن بدون دلیل مشروع وی را قانونا از دریافت نفقه محروم می کند.
در زمان عده طلاق رجعی، پرداخت نفقه زن بر عهده زوج است. اگر طلاق در حالت نشوز زن (عدم تمکین) صورت گرفته باشد، زن مستحق دریافت نفقه در زمان عده طلاق رجعی نمی باشد.
در عده طلاق بائن (طلاق بدون حق رجوع برای زوج)، فسخ نکاح یا فوت شوهر نفقه به زن تعلق نمی گیرد. لیکن اگر زن در این مدت از همسر خود باردار باشد تا زمان به دنیا آمدن طفل نفقه دریافت می کند. لازم به ذکر است عدم تمکین در مسئله مهریه تاثیری ندارد و ناشزه بودن زن در هر صورت زن را مستحق دریافت مهریه مینماید.
برخی موانع مشروع برای تمکین کردن، شامل موارد زیر می شود:
- خوف و ترس از ورود ضرر مالی، جانی یا شرافتی در صورت سکونت در خانه مشترک، با اثبات این موضوع در دادگاه زوج همچنان موظف به پرداخت نفقه می باشد.
- مبتلا شدن شوهر به بیمارهای مقاربتی یا واگیر دار که سلامت زن را به خطر می اندازد.
- بیماری زن به نحوی که نزدیکی موجب اذیت وی شود و یا ابتلا به بیماری هایی که تحمل عمل مذکور را برای زن سخت و غیرقابل تحمل نماید.
- منزلی که شوهر برای زندگی مشترک درنظر گرفته، مناسب با شرایط و وضعیت زن نباشد، زن می تواند از رفتن به آن خانه امتناع نماید.
مطالب مفید: وکیل خانواده خوب در گرفتن نفقه چه تاثیری دارد؟
نحوه مطالبه نفقه
به طور کلی نحوه مطالبه نفقه به این صورت است که، زوج مکلف به فراهم آوردن موارد مذکور به عنوان نفقه برای زوجه می باشد. در شرایطی که مرد از ایفای این وظیفه قانونی امتناع می کند، چاره چیست؟
با استناد به ماده 1111 قانون مدنی، زوجه در صورت امتناع زوج از پرداخت نفقه می تواند به دادگاه مراجعه نماید. دادگاه با محاسبه نفقه مرد را ملزم به پرداخت نفقه می نماید. چنانچه مرد پس از الزام دادگاه نفقه را پرداخت نکند، امکان الزام وی به پرداخت نفقه نباشد یا در شرایطی که زوج به دلیل اعسار قادر به پرداخت نفقه نباشد، زن با مراجعه به دادگاه می تواند درخواست طلاق بدهد. بهترین روش برای گرفتن حق قانونی مانند نفقه دریافت مشاوره حقوقی و حضور وکیل متخصص خانواده می باشد.
وکیل خانواده با تخصص و تجربیات غنی در زمینه نحوه مطالبه نفقه و شرایط آن، تمامی جوانب را در نظر می گیرد و مناسب ترین راه کارها را برای موکلین خود به کار می گیرد.
نحوه محاسبه نفقه به چه صورتی است؟
معیار مشخصی برای محاسبه میزان نفقه وجود ندارد. دادگاه با توجه به عادات زن و نحوه زندگی وی پیش از ازدواج اقدام به محاسبه نفقه مینماید. دادگاه برای بررسی دقیق تر کارشناسی را برای مشاهده تعیین می کند و کارشناس مذکور پس از بررسی های لازم نتیجه مشاهدات را به دادگاه ارائه می نماید. نفقه در دادگاه با توجه به شواهد و مستندات کارشناس محاسبه میشود.
مواردی مانند جایگاه اجتماعی، وضعیت زندگی زن، مایحتاج مورد نیاز زن و… در تعیین میزان نفقه موثر هستند. نفقه از جمله حقوق قانونی زن در زندگی مشترک است که قانون مدنی وی را مستحق دریافت آن می داند و تمکین زن در مقابل پرداخت نفقه شرط شده است. دریافت یا عدم پرداخت آن در دادگاه و با توجه به مستندات و درخواست های طرفین تعیین می شود. حضور وکیل متخصص خانواده در کسب نتیجه دلخواه در دادگاه بسیار موثر خواهد بود.
0 comments